Kontakt: +421 904 667 767 / ivet@ivet.sk

PLNKY - RECEPTY

Pripravila som pre teba jednoduché recepty na bezmliečne plnky. Skvelé je, že zo základnej šľahačky/krému vieš následne vyrábať ďalšie varianty a všetky chutia fakt veľmi dobre. Vo väčšine prípadov je výroba veľmi jednoduchá a rýchla. Trochu viac času ti zaberie akurát vanilkovo/pudingová. Avšak ten výsledok stojí za to.  Opäť záleží už iba na tvojej preferencii prípadne obmedzeniach, ktorú variantu si zvolíš. Odporučím ti ešte cukrársku špičku, ktorou striekam plnky. Väčšinou si vystačím so špičkou JEM 2J.

 

RECEPTY

ZÁKLADNÁ ŠĽAHAČKA KOKOSOVÁ

Keď som pred rokmi začala tvoriť a vymýšľať recepty na bezmliečne plnky, mala som veľký problém, že z čoho vlastne. Moja priorita bola, aby boli čo najlepšieho zloženia, chutili skvelo a ideálne, aby sa dal krém variovať. Skúsila som toho naozaj veľa, až som jedného dňa natrafila na tento kokosový krém s úplne skvelým zložením. Úžasne sa mi s ním pracuje a verím, že to bude tak aj u teba. Na našom trhu je jediný dovozca tohto produktu a ja som ti u neho vybavila aj zľavu na nákup, čo ťa verím poteší. 

Som si istá, že prípravu tejto plnky zvládneš úplne bez problémov. Jediné, čo by som tu chcela zdôrazniť je, že kokosový krém musí byť vždy dobre vychladený. To znamená, že pred použitím je vhodné ho dať aspoň zo dňa na deň do chladničky. Určite sa nesnaž urýchliť chladenie v mrazničke. 

Z mojej veľkej praxe viem povedať, že každé balenie tejto smotany môže byť iné, čo sa týka pomeru hustej zložky a “vody”. Niekedy môžeš natrafiť na úplne hustú smotanu a niekedy sa stane, že tam bude aj 1-1,5 dcl vody. Mne ide hlavne o tú hustú hmotu, takže ja tú oddelenú vodu zvyknem aspoň čiastočne vyliať. Od toho sa totiž odvíja ako hustý výsledný krém bude. Podľa toho aj používaj stužovač šľahačky, ktorý je pri tejto kokosovej smotane nevyhnutný. Bez neho nedokážeš vyšľahať dostatočne tuhý krém.

Suroviny:

1 liter kokosového krému, 60g mletého cukru, 3-4 stužovače šľahačky, 100g vegan kyslej smotany

Postup výroby:

Do misy vlož kokosový krém (prebytočnú vodu vylej), pridaj mletý cukor. Chvíľku šľahaj. Následne prisyp najskôr 2 stužovače šľahačky (rovnomerne po povrchu), krátko prešľahaj a potom vysyp ďalšie dva stužovače a šľahaj so slabšími otáčkami, ktoré postupne zvyšuj. Zopárkrát počas šľahania zotri zo stien misy krém a znova pokračuj. Po asi troch minútach bude plnka tuhá, bude sa držať na metličkách a ty vieš, že je hotovo. V tejto chvíli pridaj do krému ešte vegan kyslú smotanu a krátko prešľahaj, aby sa zapracovala. Hotovo. Ja tomuto krému hovorím základná kokosová šľahačka/krém. Vieš ho používať už takto hotový alebo ho môžeš úplne jednoducho doplniť o ďalšie suroviny a tým dostaneš nové jeho variácie.

ZÁKLADNÁ ŠĽAHAČKA RAMA CREMA

Túto vegan šľahačku som objavila len nedávno, no musela som ju okamžite vyskúšať a rovno zapracovať aj do tohto online videokurzu. Práca s touto šľahačkou je skutočne brilantne jednoduchá. Pokiaľ ju pripravíš pred servírovaním a vieš, že sa všetko zje hneď v ten deň, nemusíš použiť ani stužovač šľahačky. Stačí iba vyliať dobre vychladenú šľahačku do misy, pridať cukor a vyšľahať. Hotovo. Na 200ml kelímok použi 20g mletého cukru. 

Pridávam ti ale aj druhú variantu, mne osobne veľmi chutí takto:

Recept:

200ml dobre vychladenej šľahačky vylej do misy, pridaj 20g cukru a 1 stužovač šľahačky. Vyšľahaj. Keď bude hotovo, pridaj do hmoty ešte 100g kyslej vegánskej smotany a krátko prešľahaj, iba aby sa to zapracovalo. A máš hotovo. Má to pevnejšiu konzistenciu, aj chuťovo je to trochu rozdielne, ale za mňa viac vyladenejšie. Túto variantu ti doporučujem použiť určite v prípade, ak dezert sa bude jesť napríklad až na druhý deň, bude to proste stabilnejšie. A taktiež ti túto druhú variantu doporučujem používať ako základ pre ďalšie variovanie. Pre potreby väčšieho množstva plnky jednoducho suroviny násob.

ČOKOLÁDOVÁ PLNKA

Toto je skutočne veľmi obľúbená a chutná plnka. Navyše tak jednoduchá na prípravu! Rada sa s tebou podelím o tento svoj recept. Vo videu vidíš, že som pridala 4 stužovače, ale až potom som si uvedomila, že postačia iba tri. Preto ak budeš túto plnku robiť ty doma, urob už iba s tromi. Plnka dostatočne stuhne aj vďaka čokoládovej nátierke.

Suroviny:

1 liter kokosového krému, 70g DM drogerie čoko nátierky, 30g kakao, 3 stužovače šľahačky. Cukor netreba pridávať, ale ak by predsa chýbal, myslím že max 30g postačí.

Postup prípravy:

Do misy vlož kokosový krém (prebytočnú vodu vylej), pridaj vo vodnom kúpeli roztopenú čoko nátierku a kakao. Chvíľu šľahaj, aby sa to spolu prepojilo. Následne nasyp rovnomerne po povrchu tri stužovače šľahačky (jednoducho nie všetky na jedno miesto) a hneď začni šľahať so slabšími otáčkami, ktoré postupne zvyšuj. Zopárkrát počas šľahania zotri zo stien misy krém a znova pokračuj.  V tejto fáze plnku ochutnaj a ak by ti náhodou chýbal cukor, tak ho prisyp (mletý cukor). Behom približne troch minút je čokoládová plnka hotová. Budeš to vedieť podľa toho, že plnka stuhne a bude sa držať aj na metličkách. Určite ochutnaj. Čo hovoríš? 

VANILKOVO PUDINGOVÁ PLNKA

Zvyknem jej hovoriť “žltá plnka”. Jej príprava je o niečo náročnejšia ako pri ostatných plnkách, ale výsledná chuť stojí za to. Jej výroba trvá celkovo približne hodinu. Táto plnka sa najčastejšie kombinuje so základnou šľahačkou/krémom. Tú doporučujem mať pripravenú ešte pred dokončením tejto plnky, pretože trošku z nej budeš potrebovať. Ak sa však rozhodneš, že túto plnku budeš používať samostatne a nemáš v pláne vôbec vyrábať základnú šľahačku, tak posledný krok z postupu vynechaj. Ja to robím kvôli úplnej lahodnosti a vyladenosti receptu, no nie je to vyslovene nevyhnutné.

Suroviny:

500g vody, 100g Zlatý krém od Liany,  20g plus 105g rastlinného masla alsan, 160g mletého cukru, 30g hotovej šľahačky/krému

Postup prípravy:

1. časť:  400g vody daj do hrnca a vo zvyšných 100g rozmiešaj zlatý krém. Vodu daj variť a tesne pred bodom varu do nej tento rozmiešaný krém s vodou vlej. Pozor, začni okamžite miešať a miešaj bez prestania neustále. Je to veľmi dôležité, pretože ti z toho vznikne veľmi hustá hmota. A poctivým miešaním ti nevzniknú v hmote hrudky. Keď prevrie, vypni. Teraz pridaj 20g alsanu izbovej teploty (nie stopený ani studený z chladničky). Pomaly zapracuj metličkou do hmoty. Túto hmotu potom hneď prelož do inej misy a na povrch polož buď potravinovú fóliu alebo sáčok tak, aby naozaj každý kúsok bol zakrytý. Nevznikne tak nikde “kôrka”. Je to vlastne princíp ako keď robíš puding, akurát veľmi hustý. V tejto chvíli máš v miske prikrytú veľmi horúcu hmotu. Odteraz každých 15 minút fóliu daj na chvíľu dole a ručným mixérom s metličkami premixuj, výjde von čiastočne teplo. Znova prikry a zase to isté urob o 15 minút. Približne po hodine je táto hmota už iba vlažná a pripravená na dokončenie.

2. časť: Približne po 30/40 minútach odkedy si žltú hmotu uvarila si môžeš pripraviť ako ja hovorím “cukrovo-maslový základ”. Pokiaľ máš kuchynský robot pomôž si s ním, bude to jednoduchšie. Ak nie, postačí aj ručný mixér s metličkami, ale taktiež je potrebná tvoja trpezlivosť na neustále mixovanie. To znamená, 105g alsanu izbovej teploty spolu so 160g mletého cukru potrebuješ vyšľahať na penu. Bude to trvať približne 10 minút kým sa tak stane. Priebežne zotri zo stien misy hmotu, aby sa všetko zapracovalo. 

3. časť: Zober už vychladenú žltú hmotu, poslednýkrát premixuj a začni postupne na niekoľkokrát pridávať “cukrovo-maslový základ”. To znamená systémom, že zapracuj trocha základu do žltej hmoty, premixuj a pokračuj až kým budeš mať všetko minuté. V tomto bode máš spojenú žltú hmotu s cukrovo-maslovým základom. Na úplne dokončenie, aby plnka bola najlahodnejšia doporučujem pridať z hotovej základnej šľahačky/krému približne 30 gramov. A jemne krátkym mixovaním iba zapracovať. Hotovo. Teraz máš pred sebou hotovú vanilkovo/pudingovú plnku. Už si ochutnala? Mňam!

MAKOVÁ PLNKA

Toto je už prvý príklad ako veľmi jednoducho sa dá variovať základná šľahačka/krém. Stačí pridať zopár ďalších surovín a nová plnka je na svete. Makovú plnku mali moji zákazníci veľmi radi v spojení so slivkovým džemom a citrónovou polevou. Taká chutná jesenná kombinácia podľa mňa. V praxi to znamenalo, že som spodnú časť veterníka potrela slivkovým džemom, na to špičkou natočila makovú plnku a vrchnú časť veterníka preliala citrónovou polevou. 

Suroviny:

Ako prvé si zvoľ, ktorú základnú variantu plnky si vyrobíš. Či z kokosového krému alebo z polotovaru Rama. Recepty máš v tomto moduly.

A už stačí pridať iba 50g čerstvej citrónovej šťavy a 20g maku (ja som zvykla dávať nepomletý).  A super jemne kyselkavá maková plnka je na svete.

Slivkový džem si vyrobíš veľmi jednoducho: 100g kvalitných sušených sliviek rozmixuješ spolu s 50g vody na pastu.

PISTÁCIOVÁ PLNKA

Ďalším príkladom skvelej variability je pistáciová plnka. Avšak týmto istým spôsobom môžeš pripraviť akúkoľvek orieškovú plnku, keďže postup je rovnaký. Či už mandlová alebo lieskovcová, treba iba vyskúšať nové chute. Dokonalo chutia tieto orieškové plnky aj s použitím krémov od Slowlandie.

Príprava:

Ako prvé si zvoľ, ktorú základnú variantu plnky si vyrobíš. Či z kokosového krému alebo z polotovaru Rama. Recepty máš v tomto moduly. A potom už len extrémne jednoduchá záležitosť, a to pridať po lyžiciach z orieškovej pasty a jemným mixovaním zapracovať.

Schválne nepíšem presné množstvo, pretože tu je to skutočne vysoko individuálne, koľko je pre teba tak akurát. Preto píšem, daj do hotovej základnej šlahačky/krému za lyžicu a pridávaj až kým si s výslednou chuťou spokojná. Bude to niekde okolo 50g.

Veľmi jednoduché na prípravu, za to absolútne chuťovo božské.