Kontakt: +421 904 667 767 / ivet@ivet.sk

polevy - recepty

RECEPTY

KARAMELOVÁ POLEVA

Túto polevu si môžeš pripraviť aj deň dopredu a nechať po jej vychladnutí v chladničke. Pokiaľ ju pripravuješ v deň použitia, doporučujem ju nachystať si ako prvý krok. Poleva bude mať dostatok času na vychladnutie a stuhnutie, aby mala konzistenciu, ktorú treba. 

Suroviny:

100g kryštálový cukor, 100g mletý cukor, 80g vriaca voda, 50g rastlinné maslo (vyber ho z chladničky na začiatku výroby polevy), 25g rastlinnej smotany (nemusí byť)



Postup prípravy:

V malom hrnci roztop pomalým spôsobom kryštálový cukor (ja to robím bez pomoci varešky). Dopraj tomu čas, nerob to prudko, aby to nezhorelo. Po roztopení prilej polovicu, čiže cca 40g vriacej vody, nechaj chvíľku rozvariť. Potom prilej zvyšnú polovicu a nechaj prevrieť, tu už môžeš premiešať vareškou, aby to bolo hladké bez hrudiek.

Do tejto “sladkej vody” prisyp mletý cukor a dobre miešaj, až kým sa celý nerozpustí. Túto hmotu nechaj pár sekúnd prevrieť, budeš vidieť penu. A hotovo, môžeš vypnúť sporák. Nechaj chladiť približne 15 minút.

Po tomto čase daj dovnútra rastlinné maslo a pomalým miešaním pekne zapracuj. V tomto momente je poleva hotová. Ja na vylepšenie robievam ešte to, že prilejem na konci trošku rastlinnej smotany. Tento krok môžeš vynechať pokiaľ chceš. Úplne vychladenú ju daj do použitia do chladničky.

Zo skúsenosti viem povedať, že táto poleva vydrží v chladničke kľudne aj ďalší týždeň úplne bez problémov. Konzistencia zostane skvelá. 

ČUČORIEDKOVÁ POLEVA

Presne takým istým spôsobom si môžeš pripraviť aj inú polevu z ovocia, napríklad z lesného ovocia či malín. Taktiež je na tebe, či necháš v poleve kúsky ovocia alebo si ovocie pred prípravou rozmixuješ alebo prepasíruješ cez sitko, aby ti ostala iba čistá šťava. Ja robím vždy tak, že ovocie v hrnci iba popučím vidličkou a nechám výslednú polevu aj s mini kúskami. 

Milujem jednoduché a pritom chutné veci a táto poleva k nim rozhodne patrí.

Suroviny:

200g horských čučoriedok (kľudne rozmrazené), 30g cukru, 10g tapiokový škrob

Postup prípravy:

Čučoriedky (aj so šťavou v prípade rozmrazených) daj do hrnca spolu s cukrom a nechaj pomaly prevrieť, potom stíš sporák. Prisyp preosiaty tapiokový škrob a dobre miešaj a znova nechaj prevrieť. Hmota trochu zhustne. Vypni sporák, máš hotovo. Pred použitím nechaj vychladnúť. Ak by sa ti stalo, že hmota bude viac hustá ako by si chcela, primiešaj po lyžičkách prevarenú vodu podľa potreby, a tým polevu zriediš.

ORIEŠKOVÁ POLEVA

Takýmto spôsobom si môžeš pripraviť polevu aj z iných orieškov, výborná je napríklad mandlová alebo lieskovcová. Jej príprava je naozaj veľmi jednoduchá. Nech sa páči, tu máš môj recept.

Suroviny:

70g kokosového krému, 15g vegan bielej čokolády, 25g 100% pistáciovej pasty

Postup výroby:

Vo vodnom kúpeli si nechaj pomaly roztopiť bielu vegan čokoládu v kokosovom kréme. Postupne premiešavaj, až kým budeš mať hladkú hmotu bez kúska čokolády. Pridaj pistáciovú pastu, ktorú dobre rozmiešaj v hmote. Poleva je hotová. Pred použitím ju nechaj vychladnúť.

CITRÓNOVÁ POLEVA

Opäť veľmi jednoduchá poleva, ktorá sa mne osobne najviac hodí k makovej plnke. No rátaj s riadnou náložou cukru.

Suroviny:

100g práškového cukru, 20g čerstvej citrónovej šťavy, 10g (1 lyžica) horúcej vody

Postup výroby:

Do cukru pridaj citrónovú šťavu aj horúcu vodu a vymiešaj na hladkú hmotu. Hotovo.