raw poháriky - recepty

Vyrobiť tieto dezerty v pohárikovej verzii nie je žiadna zložitá veda. Dokonca je to jednoduchšie ako vyrobiť raw torty. 

Je to ich odľahčená, krémovejšia verzia. Skladajú sa z vrstvy ovocia a plniek, bez použitia orechových základov.

V princípe ide vždy o rovnaký postup výroby. Na spodok pohárika dáš akékoľvek ovocie podľa chuti (je jedno či čerstvé či mrazené) a zaleješ plnkou. Dáš chladiť na dve hodiny do chladničky a hotovo. Ozdobíš podľa vlastnej fantázie. Ukážem ti recepty na niekoľko plniek, ktoré vieš podľa chuti navzájom kombinovať.

Tým, že sú krásne farebné, naozaj dokonale vyniknú pri akejkoľvek príležitosti. Ja som ich vždy v letnom období urobila doslova stovky na objednávky. Na svadby, rodinné oslavy alebo len na mlsanie domov. Ľudia ich milovali a verím, že si ich zamiluješ aj ty!

Dôležitá je však určite príprava a potom to ide ako “po masle”. Rada by som preto zhrnula zopár všeobecných doporučení/informácií odo mňa ešte pred tým ako sa pustíš do výroby.

Doporučujem si určite prečítať najskôr informácie ohľadom surovín, kde sa dozvieš veľa dôležitého. Potom už budeš rozumieť, aké suroviny k výrobe je ideálne použiť.

⇒ Plnky vieš pripraviť buď v nádobe a mixovať pomocou tyčového mixéra alebo v bežnom mixéri vo vysokej nádobe. Ale taktiež ak máš food processor s nožmi, tak aj v tom. Rozdiel môže byť trošku v štruktúre, ale na chuti to nijak neuberie! 

⇒ Receptúry sú nanormované na hmotnosť pohárika cca 150g v počte 5 kusov. Pokiaľ chceš vyrábať viac kusov, dávku znásob.

⇒ Nezabudni, že kešu orechy je potrebné namočiť pred výrobou do vody aspoň na 8 hodín, aby dostatočne napučali. Pokiaľ sa ti ozve nečakaná návšteva, použi “zrýchlenú verziu” zaliatím takmer vriacej vody a za dve hodiny môžeš vyrábať.

⇒ V receptoch sa stretneš s pojmom “napučené kešu” – to znamená, že je to váha orechov už po čase potrebnom na namočenie vo vode. Dôležitá pomôcka je, že približne 100g suchých kešu orechov sa zmení na cca 130g napučených. V poznámke dole pod receptom ti vždy píšem pomôcku, koľko suchý kešu orechov máš cca namočiť na celkový recept. Verím, že pomôže

Nezabudni si dať vopred rozmraziť ovocie. Alebo si ho daj jemne spustiť na sporák, ak zabudneš. Áno, vieš použiť aj čerstvé ovocie, ale doporučujem pridať trochu tekutiny, ktorá tam chýba a počítam s ňou v pôvodnom recepte.

⇒ Dopraj si dostatok času na stápanie oleja do tekutého stavu.

⇒ Všetky suroviny by mali ísť do mixéra v približne rovnakej teplote (izbovej). Ak sa ti stane, že sa to “zrazí”, nepanikár. Môže sa ti to stať vtedy, ak bude ovocie napríklad ešte dosť studené a olej teplý. Jednoducho celú hmotu “vydoluj” z mixéra, daj do hrnca a jemne nad plameňom miešaj, kým sa to rozpustí. Stačí naozaj chvíľa. Potom daj naspäť do mixéra a pokračuj. 

⇒ Pri dvojvrstvových krémoch nie je potrebné dávať ich medzitým do chladničky. Mne sa páči, ak sú krémy preliate. Ale pokiaľ chceš krásne rovné vrstvy, tak samozrejme to urob. Predtým ako naleješ druhú vrstvu, nechaj tú prvú stuhnúť v chladničke. 

⇒ Najlepšie chutia vychladené z chladničky. 

⇒ V lete doporučujem ako pri každom inom dezerte, aby nestáli príliš dlho na horúcom vzduchu, začnú sa topiť, keďže oleje povolia. 

RECEPTY

Makové mascarpone

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Makový krém: 230g napučených kešu orechov, 180g kokosového mlieka, 75g citrónovej šťavy, 60g agáve, 3g lahôdkového droždia, 50g roztopeného kokosového oleja, 15g mletého maku (do druhej polovice krému)

Postup prípravy:

Suroviny na makový krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. Alebo môžeš urobiť verziu aj tak, že vložíš do mixéra všetko okrem maku a rozmixuješ. Prvú polovicu takto rozmixovaného krému vyleješ na ovocie.  Do druhej polovice krému pridáš mak a premixuješ a vyleješ na prvú polovicu krému.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si vopred namočiť 180g suchých kešu orechov

Ovocný z lesnej zmesi

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Krém z lesnej zmesi: 350g rozmrazenej lesnej zmesi aj so šťavou, 130g napučených kešu orechov, 50g čerstvej pomarančovej šťavy, 75g agáve, 40g roztopeného kokosového oleja, čerstvá mäta

Postup prípravy:

Suroviny na krém z lesného ovocia vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. Je možné, že budeš stále cítiť “zrniečka”, je to úplne v poriadku. 

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si vopred namočiť 100g suchých kešu orechov

Čoko avokádový puding

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Čoko avokádový krém: 300g zrelých banánov, 130g zrelého avokáda, 125g kokosového mlieka, 75g javorového sirupu (ak treba dosladiť), 40g nepraženého kakaa, 40g roztopeného kokosového oleja

Postup prípravy:

Suroviny na čoko avokádový puding vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. 

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

kľudne si uprav hmotnosť banánov a zrelého avokáda na pomer aký ti vyhovuje. V recepte píšem, že treba mať dokopy 430g tejto hmoty. To znamená, ak miluješ avokádo, kľudne ho daj aj všetko v tejto hmotnosti, ak miluješ chuť banánov, tak môžeš tie. Tento pomer, ktorý ti dávam ja je tzv. začiatočnícky, ale uprav ako ti vyhovuje. Prípadne malý tip: najskôr očisti avokádo, aby ti zvytočne neostal nejaký zvyšok a doplň hmotnosť banánmi.

Mango / Malina

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Malinový krém: 200g rozmrazených malín aj so šťavou, 70g napučených kešu orechov, 50g kokosového mlieka, 35g agáve, 40g roztopeného kokosového oleja

Mangový krém: 220g sladkého manga (čerstvého alebo rozmrazeného), 40g roztopeného kokosového oleja



Postup prípravy:

Suroviny na malinový krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. Je možné, že budeš stále cítiť “zrniečka”, je to úplne v poriadku. 70g krému nalej do každého pohárika (máš ich 5)

Suroviny na mangový krém vlož do mixéra a pomaly mixuj, kým sa olej dobre zapracuje. Vo výsledku by si mala mať ľahký nadýchaný mangový krém. Takže mixuj dovtedy, kým sa tak stane. 50g krému nalej do každého pohárika na malinový krém.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si vopred namočiť 55g suchých kešu orechov. Do malinového krému je taktiež skvelé namiesto kokosového mlieka použiť čerstvú jablkovú šťavu. A pokiaľ máš mango slabšej nevýraznej žltej farby, kľudne pridaj štipku raw kurkumy, ktorá vytiahne žltú farbu. 

Jahodové mojito

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Jahodový krém: 270g rozmrazených jahôd aj so šťavou, 60g napučených kešu orechov, 50g datlí, 50g roztopeného kokosového oleja

Mojito krém: 110g napučených kešu orechov, 60g vody alebo kokosového mlieka, 30g limetkovej šťavy, 30g agáve, 35g roztopeného kokosového oleja, čerstvá mäta podľa chuti

Postup prípravy:

Suroviny na jahodový krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. 75g krému nalej do každého pohárika (máš ich 5)

Suroviny na mojito krém vlož do mixéra a rozmixuj na hladký krém, kým sa všetko krásne prepojí. 50g krému nalej do každého pohárika na jahodový krém.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si namočiť 135g suchých kešu orechov

Čoko / limetka

Suroviny:

Čoko krém: 130g napučených kešu orechov, 90g kokosového mlieka, 15g kakaa, 35g javorového sirupu, 35g roztopeného kokosového oleja

Limetkový krém: 130g napučených kešu orechov, 90g kokosového mlieka, 30g limetkovej šťavy, 40g agáve, 35g roztopeného kokosového oleja

Postup prípravy:

Suroviny na čoko krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. 60g krému nalej do každého pohárika (máš ich 5).

Suroviny na limetkový krém vlož do mixéra a rozmixuj na hladký krém, kým sa všetko krásne prepojí. 60g krému nalej do každého pohárika na čoko krém.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si namočiť 210g suchých kešu orechov.

Ovocný z horských čučoriedok

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Krém z horských čučoriedok: 300g rozmrazených horských čučoriedok aj so šťavou, 75g napučených kešu orechov, 50g zrelý banán, 50g datle, 30g citrónovej šťavy, 70g mandlového mlieka, 50g roztopeného kokosového oleja, na štipku lyžičky vanilky

Postup prípravy:

Suroviny na krém z horských čučoriedok vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. 

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si vopred namočiť 60g suchých kešu orechov

Citrónový s džemom z horských čučoriedok

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Čučoriedkový džem: 120g rozmrazených čučoriedok so šťavou, 40g datlí

Citrónový krém: 250g napučených kešu orechov, 75g citrónovej šťavy, 120g kokosového mlieka, 75g agáve, 60g roztopeného kokosového oleja

Postup prípravy:

Suroviny na čučoriedkový džem rozmixuj (stačí krátko) a zatiaľ odlož bokom.

Suroviny na citrónový krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí a nalej do pohárikov po 110g do každého (máš ich 5). Na to daj do každého pohárika po 30g čučoriedkového džemu.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si vopred namočiť 200g suchých kešu orechov. Pohárik môžeš urobiť aj tak, že najskôr daj na spodok čučoriedkový džem a potom zalej citrónovým krémom.

Kokosový s malinami

Suroviny:

Do pohárika: lyžica ovocia podľa vlastnej chuti (cca 30g)

Kokosovo/malinový krém: 100g strúhaného kokosu, 175g vody, 200g rozmrazených malín aj so šťavou, 60g agáve, 50g kokosového mlieka, 50g roztopeného kokosového oleja

Postup prípravy:

Hodinu vopred si priprav hmotu: 100g strúhaného kokosu zalej 175g vody izbovej teploty. Dobre premiešaj a nechaj postáť. Kokos vsiakne obsah vody a pekne zmäkne. Ja používam na hrubo strúhaný. 

Suroviny na kokosovo/malinový krém: odležanú kokosovú hmotu spolu s ostatnými surovinami vlož do mixéra a dobre premixuj, aby sa všetko spolu pekne prepojilo. Aj po rozmixovaní budeš stále cítiť štruktúru kokosu, to je v poriadku. Do každého pohárika nalej 120g krému.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Pokiaľ použiješ úplne jemnú variantu strúhaného kokosu, rátaj s tým, že môže prijať o dosť viac vody ako píšem.

Kávovo banánový

Suroviny:

Kávový krém: 130g napučených kešu orechov, 50g kokosového mlieka, 35g silného espressa, 25g citrónovej šťavy, 40g javorového sirupu, 35g roztopeného kokosového oleja

Banánový krém: 100g napučených kešu orechov, 75g kokosového mlieka, 25g citrónovej šťavy, 100g banánu, 40g agáve, 35g roztopeného kokosového oleja



Postup prípravy:

Suroviny na kávový krém vlož do mixéra a rozmixuj do hladka, kým sa všetko krásne prepojí. 60g krému nalej do každého pohárika (máš ich 5).

Suroviny na banánový krém vlož do mixéra a rozmixuj na hladký krém, kým sa všetko krásne prepojí. 70g krému nalej do každého pohárika na kávový krém.

Daj chladiť do chladničky na cca 2 hodiny. Potom takto vychladený pohárik môžeš ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Poznámka:

Daj si namočiť 180g suchých kešu orechov. Do banánového krému môžeš pridať aj trošku vanilky, tiež to chutí výborne.