ZDOBENIE

Zdobenie je čisto záležitosť tvojej fantázie a kreativity. Zo skúsenosti na mnohých mojich živých workshopoch a taktiež z objednávok viem povedať, že niekto miluje minimalizmus na torte, niekto miluje farebnú lúku kvietkov, niekto plné ovocia.  Takže je na tebe, čo preferuješ, všetko bude krásne a originálne, pretože to robíš s láskou!  

Čo sa týka kvetov, ideálne je použiť jedlé kvety pestované k tomuto využitiu. Prípadne ak máš na záhradke kvietky nestriekané, smelo do toho! Používajú sa aj kvety z obchodov, tu však treba dať obrovský pozor, aby sa kvety nijako nedotýkali dezertu.

Na obalenie stoniek môžeš použiť floristickú pásku, prípadne ampulky, do ktorých vložíš stonky. Postoj, aký ku kvetom zaujmeš nechám na teba.

Ovocie na zdobenie doporučujem používať iba čerstvé. Mrazené po chvíli zmäkne a pustí šťavu, čo môže pokaziť celkový dojem. 

Krásne vynikne, ak použiješ aj guličky, ktoré si urobíš z časti korpusu a obalíš ich či už v kokose alebo napríklad v lyofilizovanom ovocí. 

Fantázii sa medze nekladú.

Ja osobne som zdobila takouto postupnosťou:

tortu som vybrala z formy, obtrela mokrým nožom jej kraje, ak tam boli nejaké nerovnosti a preložila na čistú podložku. Ak som používala na zdobenie väčšie kvety, tie som uložila na tortu ako prvé, keďže tvorili na povrchu celkom veľkú časť. Ak som používala na zdobenie iba mini kvietky, tie šli na tortu ako úplne posledné už iba pomedzi ovocie. Ak som kvety nepoužívala, išla som na to systémom, že najväčšie veci šli na tortu ako prvé. Čiže guličky, veľké ovocie a postupne som pridávala to drobnejšie, aby každý kusok krásne vynikol. Môžeš taktiež použiť na posypanie obvodu torty prášok z lyofilizovaného ovocia, robila som to takmer vždy. A tiež môžeš ovocie na tortu “pripevniť” (hlavne po obvode, aby si vytvorila pevnú obruč a nebude ti z neho padať) pomocou roztopenej horkej čokolády. Je to taká malá vychytávka, ale vie veľmi pomôcť.

Pre inšpiráciu ti pripájam aj zopár fotiek z mojich typicky ozdobených toriet v časoch výroby.