Kontakt: +421 904 667 767 / ivet@ivet.sk

Sviatočný RAW štedrák

online videorecept

Ak je niečo, čo najviac vystihovalo vianočné obdobie u IVET, tak je to práve výroba môjho raw štedráka. Bol to jednoznačne najobľúbenejší dezert počas decembra. Bol to jediný čas, kedy som ho v roku vyrábala, o to vzácnejší bol.

Pri jeho tvorbe som vychádzala z jeho tradičnej verzie. Tento koláč neodmysliteľne patrí na naše vianočné stoly. Má najdlhšiu históriu, jeho pôvod nájdeme na strednom Slovensku a symbolizuje štedrosť a hojnosť. V tradičnom štedráku nemôžu chýbať štyri vrstvy: orechová, lekvárová, maková a tvarohová. 

Ja som teda zobrala túto tradičnú verziu a vyrobila som z nej alternatívu bez lepku a mlieka v nepečenej verzii. A teraz sa podelím o svoj dlhoročný recept odskúšaný v čase desiatkami zákazníkov.

RAW štedrák 

(veľkosť 6/8 porcií do formy priemer 18/20cm)

Aby si vyrobila lahodný raw dezert, nepotrebuješ toho veľa. Za najdôležitejšie považujem použitie kvalitných orechov a tukov. To dokáže veľmi ovplyvniť výslednú chuť. Ostatné je už “iba” skvelé vyladenie pomerov s ostatnými surovinami. Samozrejme, čím kvalitnejšie ich použiješ, tým lahodnejší výsledok dostaneš.

SUROVINY:

Orechová vrstva (korpus): 75g suchých kešu, 75g suchých vlašských orechov, 75g čerstvých datlí

Slivková vrstva: 100g sušených sliviek, 50g teplej vody

Maková vrstva: 200g mletý mak, 130g rozmrazené višne aj so šťavou, 60g javorový sirup, 35g kokosový panenský olej

“Tvarohová” vrstva: 150g napučených kešu orechov, 90g čistej vody (alebo kokosového mlieka), 70g citrónovej šťavy, 60g agáve, 35g roztopeného kokosového panenského oleja, 20g roztopeného kakaového masla

POSTUP PRÍPRAVY: 

Suroviny na orechovú vrstvu okrem datlí vlož do nádoby na sekanie orechov a rozmixuj na jemné kúsky. Potom pridaj datle a mixuj, kým sa to spolu spojí. Bude to trvať celé cca jednu minútu. Korpus vysyp do formy vystlanej papierom na pečenie, utlač najskôr rukami rovnomerne po celej ploche. Nakoniec si pomôž lyžicou a dôkladne ňou prejdi ešte raz každé miesto. Korpus tak bude rovnomerne rozložený, utlačený a nebude sa ti sypať pri krájaní. 

Suroviny na slivkovú vrstvu rozmixuj a rozotri na korpus.

Suroviny na makovú vrstvu: rozmrazené višne aj so šťavou najskôr samostatne rozmixuj. Potom všetky suroviny vrátane rozmixovaných višní daj do jednej misy a rukou celé premiešaj, aby sa to prepojilo. Potom navrstvi na slivkový džem a jemne lyžicou utlač. 

Suroviny na “tvarohovú” vrstvu vlož do mixéra a rozmixuj do hladka. Vylej na makovú vrstvu. 

Daj chladiť do chladničky na cca 5-6 hodín, aby dezert dobre stuhol. Pokiaľ budeš pripravovať väčšiu veľkosť, rátaj s dlhším chladením. Po stuhnutí môžeš nakrájať, ozdobiť a servírovať. Dobrú chuť!

Budem sa tešiť, ak mi dáš vedieť ako sa ti tento recept podaril a ako chutil tebe či tvojim blízkym.

Poznámky: 

  • Daj si namočiť do vody na minimálne 8 hodín 120g suchých kešu orechov na použitie do “tvarohovej” vrstvy. Následne ich zlej a dobre premy studenou vodou a budú pripravené k použitiu. Ako napučané budú mať približne tých potrebných 150g.
  • Do “tvarohovej vrstvy” môžeš namiesto kešu orechov použiť aj makadamové orechy, budú mať ešte “vernejšiu chuť”, no ich cena je odosť vyššia. Preto v recepte používam bežnejšiu verziu, a to kešu.
  • Ak chceš použiť formu priemer 24/26cm, suroviny zdvojnásob.
  • Kedže v recepte používam mini množstvo kakaového masla a je možné, že túto surovinu nemáš a bežne nepoužívaš, nemusíš ju kupovať a dvíhať si tak náklad na výrobu tohto dezertu. Použi 60g kokosového oleja celkovo ako tuku.
  • Ako sladidlo môžeš použiť len jeden typ. Kľudne agáve alebo javorový sirup.

Takto skvelo vyzerá raw štedrák vyrobený presne podľa môjho receptu.